Restaurants hebben brandrisico. Er wordt gewerkt met open vuur, ook gebreken in elektrische apparaten vormen risico’s.

Vanuit de keuken kan het vuur kan zich snel door het gebouw verspreiden door vetaanzetting, verpakkingsmateriaal, tafelkleden, meubels, versiering en sterke drank. Als er brand uitbreekt, is er dus een grote kans dat het hele pand uitbrandt. Maar ook een kleine brand kan door rook- en roetschade alle voorraden onbruikbaar maken.

Brand ontstaat vaak in de keuken
Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de restaurantbranden ontstaat in de keuken. De frituur staat bovenaan de oorzakenlijst, gevolgd door het (gas)fornuis en andere bak- en braadapparatuur. Als de vetaanslag in de bakdampafzuiging vlam vat, kan een klein brandje snel omslaan in een allesverwoestende brand. U kunt dit risico verkleinen door een automatische blusinstallatie in de bakdampafzuiging te laten plaatsen. In ieder geval moet u ervoor zorgen dat de bakdampafzuiging voorzien is van onbrandbare filters en van afgesloten verlichtingsarmaturen.

Ontstekingsbronnen
Behalve door bak- en braadgereedschap en elektrische ontstekingsbronnen kan een brand ook worden veroorzaakt door kaarsen, flamberen of door oververhitting van de motor van koelsystemen of airconditioning. Daarnaast vermindert regelmatig en professioneel onderhoud van apparatuur zoals barbecues, koelapparatuur, airconditioning en wasdrogers eveneens de kans op brand. Zorg ervoor dat filters van apparaten regelmatig gereinigd worden en dat ventilatoren en condensors schoon zijn en onbelemmerd kunnen functioneren met voldoende luchtcirculatie.

Regelmatig uw luchtkanalen laten schoonmaken
Vetophoping is een veelvoorkomende oorzaak van keukenbranden. Keukengereedschap en –apparatuur moet dan ook regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat vet zich ophoopt en een brand zich snel zou kunnen verspreiden. Vooral het afzuigkanaal is daarbij een aandachtspunt. Het is daarom belangrijk dat u de bakdampafzuigingen regelmatig laat reinigen (tot op het blanke metaal). Een complete reiniging van het systeem bevat de afzuigkap, de filters, de kanalen en de dakventilator. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in, de experts van VETkanaal.nl zijn u graag van dienst!

Wilt u meer weten? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij het voorkomen van keukenbrand.